Ufrivillig barnløshed

HERSKIND AKUPUNKTUR

ved Inge Herskind, akupunktør og sygeplejerske

Akupunktur og ufrivillig barnløshed/infertilitet

 

Ufrivillig barnløshed kan ifølge den kinesiske medicin skyldes en ubalance i kroppen, som kan være opstået pga. stress, forkert ernæring mm. Akupunktur kan medvirke til, at der igen skabes balance i kroppen, så graviditet kan opnåes.

 

Ufrivillig barnløshed er et stigende problem hos mange par i den vestlige verden. Ca. 15% af den kvindelige befolkning har nedsat fertilitet, og har derfor svært ved at opnå graviditet. Akupunktur kan hjælpe til opnåelse af naturlig graviditet og er desuden et godt supplement til den traditionelle fertilitetsbehandling. Flere danske fertilitetsklinikker og hospitaler anbefaler idag akupunktur I kombination med fertilitetsbehandling.

 

I 2004 viste en undersøgelse fra fertilitetsklinkkken Trianglen I København, at akupunktur i forbindelse med oplægning af æg kunne forbedre kvindens chance for graviditet.

I Tyskland er der lavet en undersøgelse, som viste at antallet af graviditeter steg ved brug af akupunktur. I gruppen, som fik akupunktur opnåede 42-47% af kvinderne en graviditet, mens der i kontrolgruppen kun var ca. 23-26 %, som opnåede graviditet afhængig af alder.

 

 

Hvordan hjælper akupunktur ved ufrivillig barnløshed?

 

Ved akupunkturbehandling øges blodgennemstrømningen i livmoderen, som især har betydning for livmoderens slimhinde. Slimhinden bliver hermed mere modtagelig for det befrugtede æg, så det bedre kan sætte sig fast, hvilket for mange barnløse kan være årsagen til deres infertilitet.

Hvis kvindens hormonsystem ikke er i balance, kan det også være årsag til den manglende graviditet. Ved at skabe balance i hormonsystemet igen, vil det for nogle par være muligt at opnå graviditet på naturlig vis. På samme måde kan en pause imellem fertilitets behandlingerne for at skabe balance I kroppen igen og følge et akupunktur forløb i mellemtiden være en god idé. Den manglende opnåelse af graviditet og mange mislykkede fertilitetsforsøg er ofte en kæmpe stressfaktor, som akupunktur kan reducere og dermed give kvinden en følelse af, at hun selv er med til at øge sine graviditetschancer ved at afstresse kroppen og dermed gøre noget godt for sig selv.

Akupunktur vil endvidere kunne afhjælpe diverse bivirkninger ved fertilitetsbehandligen.

 

http://www.elementscentre.ca/resources/research/acupuncture-day-embryo-transfer-significantly-improves-reproductive-outcome-infer

 

 

Læs mere om behandlingsforløb I forbindelse med infertilitet

 

Behandlingsforløb I forbindelse med infertilitet

 

Naturlig cyklus, insemination eller fryseforsøg

 

Hvis der er tale om naturlig cyklus, insemination eller fryseforsøg, anbefales det, at der gives behandling umiddelbart efter menstruation, før ægløsning og en uge efter ægløsning. Typisk vil det svare til behandling ca. en gang om ugen.

Det kan dog være en god idé at booste kroppen den første gang ved at give to behandlinger på eén uge.

 

Reagensglasbehandling (IVF/ICSI)

 

Ved kort protokol (dvs. uden nedregulering/næsespray) anbefales det at følge retningslinierne for inseminationsbehandling. Det vil sige første akupunkturbehandling 3-7 dage efter menstruationens start, derefter en til to behandlinger om ugen under stimulationen med hormoner, en behandling omkring ægoplægning og en behandling ca. en uge efter oplægningen.

 

Ved lang protokol (med næsespray/nedregulering) anbefales akupunktur en gang om ugen under nedregulering, en gang eller to under hormonstimulation, en gang i forbindelse med ægoplægning og en gang ca. en uge efter oplægning.

 

Ægoplægning/insemination

 

Det vil også altid være muligt kun at få en behandling i forbindelse med en ægoplægning eller en insemination for at optimere forsøget.

 

 

Kosttilskud:

 

Som barnløs kan det være svært at finde ud af, hvilke kosttilskud, der kan optimere chancerne for graviditet. Jeg har i klinikken valgt at fokusere på Omega 3, da det er et af de mest veldokumenterede kosttilskud. Vær opmærksom på, at der er meget stor forskel på pris og kvalitet af disse tilskud. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du er I tvivl, om hvilket et, du skal tage.

 

https://graviditet.dk/for-lidt-omega-3-kan-maaske-hindre-graviditet

 

 

Akupunktur og nedsat sædkvalitet

 

40 % af danske mænd har nedsat sædkvalitet, og noget tyder på, at dette tal er stigende. Som følge heraf har mange unge par problemer med at opnå graviditet. Den nedsatte sædkvalitet kan skyldes flere ting som f.eks levevis, medfødte sygdomme, kemikalier og andre påvirkninger, som vi måske endnu ikke kender f.eks mobilstråling.

Ved hjælp af akupunktur kan sædkvaliteten optimeres. Der skal behandles jævnligt over nogle måneder og evt. kombineres med et kosttilskud.

 

 

Er du I tvivl, om akupunktur er den rigtige løsning for dig/jer, er du velkommen til at kontakte mig og få en uforpligtende snak om mulighederne.

 

 
 
 

Akupunktør og sygeplejerske

Inge Herskind

Katterhøjvej 24

8270 Højbjerg, Århus

mobil 2023 0306